Sproutly - Stor Gråärt Eko
flik1 Beskrivning
ftext1
Gråärten är en mycket gammal sort som för oss nordbor var en viktig basföda förr i tiden. På senare tid har den ersatts av förädlade sorter som givit mer skörd men denna svenska kulturarvsgröda. Gråärten går bra att odla som skott eller som groddar för att sedan koka och användas i t.ex. bak.
Ekologiska gråärtor från Sverige 500g
flik2 Innehåll
ftext2
Ekologiska gråärtor från Sverige 500g
flik3 Tips
ftext3
Hur odlas de?
Gråärten kan odlas både som groddar och skott.
Groddar: Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. Groddar odlas med endast vatten i odlingsburk. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, eftersom det inte finns något att rota sig fast i blir groddar ofta krokiga och sneda. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.
Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast, de kan odlas på plan yta, i jord, på fibermatta eller på hushållspapper. När roten har fått fäste söker den efter solljus och skjuter ett skott upp mot himlen. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps sedan av från sin rot/ärta/lins.
Användningsområden
Grodda gråärten i 2-3 dygn och använd den till att baka bröd eller odla skott på dem och klipp ner skotten i salladen. Gråärten är även väldigt god att grodda och sedan ha i grytor.