Honung Öxbäckens biodling
flik1 Beskrivning
ftext1
Denna honung är lokalproducerad från Sävaråldalen. Honungen är i en glasburk, välj mellan 350g eller 500g i menyn.
Öxbäckens Biodling drivs av Mike och Sofia Ninnes i Sävar med bigårdar i den vackra Sävarådalens skogs- och ängsmarker. Bina pollinerar och samlar nektar från bl.a. sälg, blåbär, lingon och maskros under försommaren, och från bl.a. hallon, mjölkört, vitklöver och ljung senare under sommaren. Eftersom tillgången på nektar från olika växter varierar från år till år blir också smaken på honungen unik varje säsong. Honungen från sommaren 2019 har stora inslag av mjölkört och vitklöver och är därför relativt ljus till färgen.
Öxbäckens Biodling odlar nordiska bin (Apis mellifera mellifera), vilken är den ursprungliga rasen i Skandinavien. Det nordiska biet är väl anpassat till det nordiska klimatet, den inhemska floran och dess nektartillgång, och har ett lugnt och godmodigt temperament. Det nordiska biet var länge utrotningshotat till följd av införsel av andra biraser, men är nu på stark återväxt. Hela Sävarådalen utgör ett reservat för nordiska bin så när du köper honung från Öxbäckens Biodling får du ljuvligt god honung och stödjer samtidigt arbetet med att bevara det nordiska biet. Hitta mer information genom att följa Öxbäckens Biodling på Facebook.
Läs mer om arbetet med bevarandet av det nordiska biet på Föreningen Nordbis hemsida.
Glasburk 350g
Glasburk 500g
slutftext1
flik2 Innehåll
ftext2
Energivärde: 100g ger 320 kcal, 1340kJ
Honung från nordiska bin.
Öxbäckens Biodling är inte certifierat ekologisk men biodlingen bedrivs enligt de flesta av de regler som gäller för ekologisk biodling. Bina samlar nektar och pollen från naturområden fria från besprutning. Binas flygområden domineras av skogs- och myrmarker, följt av ängar och någon enstaka insådd vall. Till vinterinfodringen används svenskodlat sockar. Då det i dagsläget inte finns tillgång på svenskodlat ekologiskt socker prioriteras svenskt socker över importerat icke-EU socker. Vidare vingklipps inte drottningarna som går i bigårdarna. Vaxet särbehandlas hos vaxhanteraren för att undvika att få in rester av kemiska bekämpningsmedel (t.ex. Apistan) från andra biodlares vax. När det blir aktuellt att börja behandla mot varroa kommer enbart ekologiskt godkända bekämpningsmedel (myrsyra och oxalsyra) användas.
slutftext2
flik3 Tips
ftext3
Honung kan förutom att vara gott i te och matlagning också användas till mycket inom både hud- och hårvård. Googla runt och kolla på länkar om hudvård och honung, hårvård och honung m.m. En surskölj av citronsaft blir mer vårdande med lite honung i, du kan även använda honung för att tvätta din svinhårsborste.
Vill du tvätta ansiktet med honung så blanda med lite vatten och massera in på fuktigt ansikte, skölj sedan av. Honung är lugnande och rengör ansiktet på djupet. Passar känslig hy. Upplever du att det blir stramt komplettera med att smörja in ansiktet med lite vårdande ekologisk olja eller serum.
slutftext3