Tvål för tvätt städ och disk - minska på kemikalierna i din vardag
Att använda tvål för hemmets alla olika behov av rengöring, rengöring bortom kropp och hår det vill säga.
Om Tvätt-Städ-Disk-tvålen som en given produkt i hemmet när du vill minska på kemikalierna i din vardag och göra miljökloka val.
Diska och skura med fast ekotvål
Ett städskåp av idag kan, på samma sätt som badrumsskåpet, lätt vara fyllt med en uppsjö av produkter, den ena kraftfullare än den andra. Fler och fler ställer sig dock frågan om alla dessa kemikalier verkligen kan vara rimliga ur miljösynpunkt. Vissa börjar också tvivla på om det ens är nödvändigt? Faktum är att huvudparten av hemmets rengöring med goda resultat kan göras med en enda tvål. Något som i längden blir både smidigt och skonsamt.
När det kommer till att byta ut produkterna i städskåpet är den hållbarhetsmässiga vinningen kanske ännu större än den för badrumsskåpets dito. De kemikalier vi hittar i helt vanliga rengöringsmedel ämnade för hemmet är nämligen inte alltid att leka med. I många fall rekommenderas skyddshandskar på och att iaktta aktsamhet för att undvika kontakt med hud och slemhinnor.
Kanske är det vår tids jakt efter maximal effektivitet, som drivit fram det utbud av produkter som alla kommer med sina egna påstådda superkrafter och nischområden. Produkter med syfte att kapa hörn även i vardagen, med ökade allergier, onödiga förpackningar och gifter i miljön som följd. Frågan är om det i slutändan ens är särskilt effektivt, när du uppmuntras använda en specifik produkt till nästintill varenda delmoment av städningen?
I takt med att det konventionella utbudets starka kemikalier börjat ifrågasättas, har enklare sätt att städa, tvätta och diska på blivit uppskattade ersättare. Gamla metoder återupptäcks och dammas av; metoder där du klarar dig med ett fåtal medel, metoder som gör att du med lätthet slipper hantera så många olika produkter och kan undvika uttorkande ämnen. Det är i denna kategori som vår hushållstvål Tvätt-Städ-Disk hör hemma.
Det fina med att använda en enda hushållstvål för tvätt, städ och disk, är att den är skonsam för dina händer och miljön samtidigt som den tillgodoser de flesta rengöringsbehoven på egen hand. Det hela är en okomplicerad historia; När du diskar löser du upp lite av tvålen i diskvattnet, eller alla enklast bara gnuggar med diskborsten på tvålen. När du tvättar doserar du den i tvättfacket eller direkt i trumman, och för städ går du tillväga på samma sätt som om du skulle använt en såpa. Tvålen finns i både block och riven till flingor för ännu enklare hantering. Du kan också välja med eller utan doft beroende på vad du föredrar.
Tvålen tillverkas i vårt tvålmakeri i Ratan, där vi uteslutande använder ekologiska oljor, och kallrör alla våra tvålsorter för hand. När oljorna under denna process förtvålas bildas naturligt glycerin, som verkar som en vårdande komponent i tvålen. Vi använder också ett överskott av oljor, vilket gör att tvålarna blir “överfettade” i olika grad. De av våra tvålar som är gjorda för att passa till exempel kropp och ansikte är maximalt återfuktande och därför maximalt överfettade. När det kommer till just hushållstvålen blir dock förhållandet det omvända och oljorna proportioneras för att nästan helt förtvålas. Slutresultatet är en maximalt rengörande men enzym, fosfat- och ftalatfri tvål, som samtidigt bär vårdande egenskaper tack vare glycerinet och viss överfettning.
I framtida inlägg snöar vi in enskilt och mer specifikt på tvål för tvätt, städ respektive disk, men här under följer en översiktlig beskrivning som räcker för att komma igång själv. Det är ju som sagt inga konstigheter.
Diska med tvål
Att diska med tvål är en rättfram historia och vi rekommenderar tvålen framförallt till handdisk. Vissa som provat några flingor i diskmaskinen tillsammans med bikarbonat har fått bra resultat, medan andra får en hinna på glasen. Men testa med några flingor till diskmaskin om du vill, dosera inte för mycket bara för då möts du av ett skumparty när du öppnar diskmaskinsluckan.
Det finns två varianter för hur du handdiskar med ekologisk disktvål. Till dig som gillar snabbdisk och främst handdiskar sådant du inte kör i diskmaskinen är tekniken gnugga-diskborsten-på-tvålen att föredra. Blöt diskborsten, gnugga på tvålen och diska och sjung! Skölj diskborsten noga innan du gnuggar den mot tvålen igen. På t.ex träskärbrädor brukar jag ta hela tvålen och gnugga in mot den våta skärbrädan. Fördelen med den milda tvålen är att den även bidrar till att återfetta skärbrädan.
För dig som vill lösa upp tvålen i hett diskvatten i diskhon så rekommenderar vi våra tvålflingor eller att doppa blocktvålen någon minut i vattnet. Var sparsam med dosering för att undvika en matt känsla om du diskar glas.
Beroende på vart man bor kan vattnets hårdhet och mineralhalt spela in. Då kan själva löddret påverkas till det mindre. Ibland kan den milda rengöringsmetoden behöva kompletteras med någon form av surskölj för att hjälpa glansen på traven. Det gäller främst vid disk av glas, och betyder att du efter att ha diskat glaset, vid sköljningen till exempel har en balja med vatten och några milliliter vinäger eller ättika att doppa glaset i innan sköljning med vatten.
Tvätta med tvål
Tvålen för tvätt-städ-disk är även en ekologisk palmoljefri fläckborttagningstvål. Fungerar lika effektivt som många andra fläckborttagningsmedel och torkar inte ut dina händer när du behandlar plagget. Skölj noga. Förbehandla även fläckar innan du kör plagget i tvättmaskin.
När du sedan maskintvättar kan du stoppa tvålen direkt i tvättmedelsfacket, där den självdoserar sig, särskilt bra vid fintvätt eller lätt smutsig tvätt. Om tvålen börjar vara på sluttampen och har minskat i storlek, kan man lägga den i en liten linnepåse för att förhindra att den sköljs med in i tvättrumman. Det går också bra att riva tvålen eller använda våra tvålflingor direkt i tvättrumman. Lägg dem gärna i blöt i en tvättboll dagen innan tvätt. Använd gärna ättika som sköljmedel. (framtida blogginlägg; blanda ditt eget sköljmedel)
Ska du tvätta träningskläder som svettluktande syntetkläder och sockar (där doften inte försvunnit efter vädring) så låt dem gärna ligga i blöt i en tvättbalja med ättika i vatten så försvinner svettlukten bättre när du sedan tvättar.
I termer av skonsam klädvård är egentligen det allra bästa tipset att dra ned på just tvättandet så mycket som möjligt, samt om möjligt att prioritera att köpa plagg av bra, hållbara material som är lätta att ta hand om. Utöver att tvätta sällan med en mild tvål är vår stående rekommendation annars att: vädra, vädra vädra. Just klädvård är ett område som kan vara kul att börja utforska med alla de gamla kunskaper och knep som finns att ta till för ge favoritplagg och textilier maximalt långa liv. Oavsett så har du genom att börja tvätta mer hållbart och sällan kommit en god bit på vägen!
Städa med tvål
Tvätt-städ-disk-tvålen är alltså som en såpa i fast form och — som du då kanske anar — både välfungerande och all-round när det kommer till städning. Så här säger Malin själv om hur hon brukar använda den. ”Jag lägger tvålen i en liter kokande vatten, låter den dra några minuter och sedan späder jag allt i en stor skurhink till tvållösningen har den mängd som behövs för ändamålet vid städningen. Till exempel vill jag ha en starkare spädning med högre tvålhalt vid städ av rent trä, mer utspätt för allrengöring och ännu mer utspätt om jag häller upp på sprayflaska för att torka möbler och andra behandlade ytor. Jag rengör med vår handvirkade disktrasa. När jag torkar av vårt träbord tar jag extra mycket tvållösning för att återfukta bordet i samma veva."
Förutom att spä ut tvålen i olika grad, går det såklart också bra att gnussa lite på tvålklossen med en städsvamp (ekofiberduk) eller skurborste, för att sedan gå på särskilt ingrodda områden. Därefter sköljer eller torkar man av löddret och smutsen med en våt trasa. En fin effekt med tvålen, eftersom den är återfettande, är också att städning av just träytor samtidigt blir till materialvård.
Andra skonsamma städmetoder går ofta ut på att använda ättika och bikarbonat på olika sätt. Dessa två ämnen kan vara verkligt effektiva när det gäller att komma åt mer ingrodd smuts och ta sig an städmoment som ugn, diskmaskin, missfärgningar med mera. I vardagsstädningen kan man därför vara hjälpt av att använda en sprayflaska med utstpädd ättika redo, för att gå på kakelfogar i badrum, eller andra områden som behöver lite extra insats (värt att nämna kan dock vara att ytor av exempelvis marmor eller grantit inte passar att städa med varken ättika eller bikarbonat.).
Vi erbjuder ännu mer naturliga städprodukter i samarbete med våra förtvålningskollegor på Västerbottenssåpa. De tillverkar en gammaldags klibbig såppasta och flytande såpa av återbrukat matfett från restauranger. Ett utmärkt cirkulärt tänk till att hushålla med våra resurser. Kolla gärna in deras städkit propplösaren, där får du ett paket med både vinäger och bikarbonat som du kan använda till många städområden.
En enkel tvål
Att använda en fast, handgjord ekotvål för att ta sig an högen med smutstvätt, det försummade diskberget eller olika ytskikt i hemmet är egentligen inga konstigheter. Kort sagt funkar tvålen i det här sammanhanget lite som en såpa på block, och kompletterad med andra saker du kanske redan har hemma som bikarbonat och ättika klarar du alltså enkelt allt från avlopp till avlagringar på ytskikt i kök och badrum. Att byta ut innehållet i ditt städskåp är helt enkelt en smidig historia då du i stort sett plötsligt klarar dig med en enda produkt.
Allt fler av oss har också fått upp ögonen för vilken roll hemmet spelar som en länk till det globala ekosystem vi alla delar. Vad vi har för oss på hemmaplan får effekter både för vår personliga hälsa och planetens, och för det lugna miljökloka hemmet finns många sätt att ta hand om rengöringen som kan göra stor skillnad. Med en fast ekotvål till hands har du inte bara löst både tvätt, städ och disk med en enda produkt, du har gjort det utan att kompromissa med varken hälsa eller miljö.
En värld full av miljökloka hem
Sedan starten har vi tagit emot frågor från, och utbytt erfarenheter med, våra kunder. Just det naturliga kunskapsutbytet, att konstant lära av varandra och utvecklas tillsammans, är något vi tror är en viktig komponent i det växande intresset för hållbarhet. En begynnande nyfikenhet på ett mer hållbart liv, kan snabbt växa till en smittande entusiasm då det visar sig finnas både välfungerande och enkla produkter och metoder att testa här och nu. Eftersom vi gärna vill hjälpa till med våra egna kunskaper och genom att förmedla andras så är den kommunikationen vi har med våra kunder viktig för oss. Vi blir alltid lika glada när vi får ta del av era iakttagelser, funderingar och kunskaper så har du, eller gör du framöver egna erfarenheter du vill dela med dig av, hör gärna av dig. Det är så vi skapar en levande och välkomnande rörelse, en rörelse där på sikt alla vill vara med!
Vad andra tycker:
Läs mer om när Saras Eviga utsåg vår disktvål till bästa diskmedel.
Produktlänkar från blogginlägget:
Malin i Ratan - Handgjord Ekotvål
Tvätt-Städ-Disk - ingen tillsatt doft
Tvätt-Städ-Disk - mild doft
Malin i Ratan - Bra till Ekotvål
- Tvålpåse i linne - för tvål i tvättmedelsfacket eller tvålflingor i tvättmaskinen
- Handvirkad disktrasa
Utvalt från andra kreatörer
- Västerbottenssåpa - Flytande och fast såpa, såpspray, propplösare med bikarbonat och vinäger.
- Diskborstar och skurborstar
- Eco-fiberduk