Så främjar du en hållbar konsumtion

Så främjar du en hållbar konsumtion

Vi lever i en tid där konsumtionsvanor diskuteras allt mer. Hur vi handlar, vad vi använder och vilka val vi gör i vardagen. Ibland kan det kännas överväldigande att förändra, men att bidra till en mer hållbar konsumtion handlar inte om att göra allt perfekt från dag ett. Det handlar om att göra medvetna och genomtänkta val över tid. Genom att tänka långsiktigt och förändra saker successivt kan du göra stor skillnad – både för dig själv och för miljön.

I det här blogginlägget har vi samlat tips och steg för att inspirera dig om hur du kan tänka kring din förändringsresa mot en mer hållbar livsstil.

Hitta ditt varför

För att lyckas med en beteendeförändring är det viktigt att veta varför du gör den. När motivationen kommer inifrån är chansen större att den håller i längden. Kanske vill du få bukt med ett problem, som torr hud eller kliande hårbotten? Då kan det vara en bra idé att börja med att se över dina produkter i badrummet. Kanske finns det alternativ som inte bara är bättre för miljön, utan också för dig? Tänk på hur varje liten förändring kan bidra till en större helhet – både för din egen hälsa och för planeten.

Hållbar konsumtion: Tovad Tvål från Malin i Ratan, tillverkad med certifierade ekologiska eller naturliga ingredienser


Ta ett område i taget

Det är lätt att känna sig pressad att förändra allt på en gång, särskilt när det känns som om hela världen diskuterar hållbarhet och miljömedvetna val. Men det behöver du inte göra! Att ta små steg är ofta det mest hållbara sättet att skapa långvariga förändringar. Fokusera på det område som känns mest relevant för dig just nu. Är du nyfiken på att byta ut dina städprodukter mot mer naturliga och miljövänliga alternativ? Eller vill du börja med att sortera bort plast från köket? När du känner att du kommit en bit på vägen och att den nya vanan blivit en naturlig del av din vardag, kan du ta nästa område. Varje litet steg är en del av en större resa mot en mer hållbar konsumtion, och det viktigaste är att du hittar ett tempo som passar dig.

Gör de enklaste först

Ett annat bra sätt att komma igång är att göra det enklaste möjliga på flera områden, där förändringen inte känns som en så stor uppoffring. Efter ett tag kan du bli mer motiverad till att ta itu med större områden framöver. Här är några exempel på enkla förändringar som kan bidra till en mer hållbar livsstil:

  • Byt ut flytande tvålar i plastflaskor mot fasta tvålar – ekonomiskt och klimatsmart.
  • Handla fler varor ekologiskt än vad du normalt brukar göra.
  • Bidra till minskat svinn genom att handla produkter som har kort datum, ofta håller de mycket längre.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och schamponerar håret – en liten vana som sparar mycket vatten i längden.
  • Ge bort upplevelser eller gåvor som kan förbrukas istället för leksaker och andra prylar i present.
  • Har du flera olika städmedel hemma? Mycket går att byta ut mot såpa och fast hushållstvål.
  • Byt ut raklödder mot en fast tvål eller raktvål. Barrskog är extra populär för rakning, den innehåller bland annat ricinoljan ger ett rikligt lödder och vit lera som gör huden hal.
  • Fast tvål fungerar även utmärkt till håret. Ta del av fler tips om fast tvål och hår.

Hållbar konsumtion: 'Tvätt-, Städ och Disktvål' från Malin i Ratan, tillverkad med certifierade ekologiska eller naturliga ingredienser


Öka din kunskap

Ju mer du vet om de produkter du använder, desto lättare blir det att fatta beslut som är bra både för dig och för miljön. Att läsa på om ingredienser och tillverkningsprocesser ger dig den kunskap du behöver för att göra hållbara val. Kanske upptäcker du att vissa vanliga produkter har en negativ inverkan på både hälsa och miljö, och att det finns bättre alternativ som ger samma resultat utan att skada planeten. Kunskap är nyckeln till att fatta kloka, beslut som bidrar till en hållbar livsstil.

Låt det ta tid

Att förändra sitt beteende är en process, inte ett sprinterlopp. Försök att inte stressa igenom förändringarna. Se det istället som en chans att successivt förbättra ditt sätt att leva. Genom att göra små förändringar som känns naturliga för dig kan du skapa hållbara vanor som håller över tid!

Hur gör vi för att leva en hållbar livsstil?

Hållbar konsumtion är ett viktigt steg mot att leva mer miljövänligt och långsiktigt. För oss handlar det om att göra medvetna val som minskar vår påverkan på både människor och miljö – i stort och smått. I vardagen innebär det att hitta lösningar som är bättre för både oss själva och omgivningen. Här delar vi våra personliga berättelser och insikter om hur vi har integrerat hållbarhet och hållbar konsumtion i våra liv.

Hållbar konsumtion: Malin i Ratan


Malin - Hållbarhet handlar om att vara genuin och konsekvent

Min resa mot hållbar konsumtion började redan i grundskolan när vi arbetade med projektet "Bli ett batteribi". Där och då introducerades återvinning i Sverige och vi fick uppmuntra vår omgivning att återvinna batterier - tänk att alla slängde batterier i hushållssoporna förr! Den erfarenheten väckte ett starkt intresse för miljöfrågor och jag valde senare att utbilda mig till naturvetare. Under min tid som naturvetare bidrog Agenda 2030 och miljöbalkens implementering till ännu fler hållbara insikter. Jag har även haft möjlighet att arbeta med att rensa ut skadliga kemikalier på förskolor, vilket ytterligare stärkte min övertygelse om vikten av hållbarhet.

För mig handlar hållbarhet om att vara genuin och konsekvent, särskilt när det gäller att utveckla mitt företag. Att integrera hållbar konsumtion med de många fördelarna med fast tvål har varit en viktig drivkraft i mitt arbete. Det blir en livsstil att rensa bort onödiga kemikalier och produkter, både i badrummet och städskåpet. Den fasta tvålen är verkligen en utmärkt lösning för att ersätta plastflaskor i hemmet. Utan utspädda produkter att frakta och utan plastflaskor som behöver återvinnas, blir det lättare att minska både avfall och kemikalier i vardagen.

Våra fasta tvålar gör dessutom underverk för hud och hårbotten, vilket för mig blir ännu mer motiverande att fortsätta att skapa och använda en produkt som är både bra för mig, min hud och för miljön. Jag minns när min sambo bytte sitt vanliga mjällschampo mot den fasta tvålen – och blev förvånad när mjället försvann! Han har aldrig återgått till det gamla schampot. Att få min omgivning att förstå fördelarna med hantverkstvålen är verkligen peppande!

Linnea - Små förändringar över tid

För mig har små, gradvisa förändringar varit nyckeln. När jag har försökt att radikalt ändra ett beteendemönster har det inte blivit bestående. Min resa började inom kost och livsmedel – kanske inte så konstigt med min bakgrund inom hälso- och träningsbranschen. Jag började välja ekologiska och svenskodlade alternativ och fokuserade på att minska matsvinnet. Regelbundna kylskåpsrensningar, påhittiga varianter av pytt i panna, att mixa ner överblivna grönsaker i smoothies, eller att förvälla och frysa in matrester har blivit enkla och självklara rutiner som gör stor skillnad. Det är också positivt att jag har en sambo som inte är så kräsen för konstiga matkombinationer – det har räddat ett och annat svinn.

Hållbar konsumtion: Fast tvål 'Barsskog' från Malin i Ratan, tillverkad med certifierade ekologiska eller naturliga ingredienser


Nästa steg blev hud- och hårvård. Jag började med att välja produkter som kändes bättre både för mig och miljön. Efterhand insåg jag att jag kunde skala ner och använda färre produkter – och med tiden ännu färre. Redan innan jag började jobba hos Malin i Ratan hade jag fastnat för våra fasta tvålar, som snabbt blev en självklar del av den förändringen. Jag uppskattar verkligen att de både är effektiva och skonsamma mot huden. En av de största positiva förändringarna med att byta från flytande tvål till fast tvål är hur mycket bättre min hud på kroppen mår. Tidigare kändes huden ofta stram och torr, och jag kunde få flagnande ben trots att jag smorde in mig. Men nu är det annorlunda – huden är mjukare och känns inte lika torr längre.

När jag väl hade fått in rutinen med färre och mer hållbara produkter för kroppen, började jag också se över andra delar av hemmet. Jag gillar att rensa och optimera, så att byta ut flera städprodukter mot färre mångsidiga alternativ, som såpa, passade mig perfekt. Det är en skön känsla att veta att jag har minimerat onödiga kemikalier och samtidigt förenklat städrutinerna – utan att tumma på resultatet!


Läs fler blogginlägg om hållbar konsumtion