Hur groddar man?
Att grodda går snabbt och enkelt och ger dig nyttig grönska året om!På sommaren odlar många ute men för dig som inte har tillgång till en trädgård, dig som vill ha odlingarna nära till hands vid matlagningen eller för dig som är otålig och vill att det ska gå snabbt är groddning perfekt! Vi börjar med att reda ut några begrepp innan vi kommer in på tipsen för hur du lyckas med din odling.
- Groddburk
hampamatta för microgreens - 5pack
- Ekologiska alfalfafrön
- Ekologiska rapsfrön
- Ekologisk stor gråärt
Groddar
Groddar är första steget i groddningsprocessen, det är frön som börjat gro. Ur fröskalet växer en liten svans som söker sig något att rota sig fast i, eftersom det inte finns blir de ofta krokiga. Endast vatten behövs för att grodda frön och när det är dags att skörda äter man både frö och svans.
Skott
Skotten är nästa steg, det är groddar där svansen får chans att rota sig och när den gjort det skjuter den gröna blad mot himlen i längtan efter solljus. Solljuset gör att skotten utvecklar gröna blad och de klipps av från roten/linsen/ärtan/fröet. Skott kan odlas i jord, på hushållspapper eller på en linfibermatta eller hampamatta för microgreens
Bladsallad och kryddor
Efter skotten kommer bladsalladen som är skott som odlats i jord och som fått större och fler gröna blad, t.ex. babyspenat eller ruccola. De kräver lite mer jord än skott och även solljus. De skördas ovanför det nedersta bladparet så att ett nytt skott kan ta fart.
Hur groddar man?
Steg 1: Rengör dina frön.
Skölj dem noggrannt i en sil under rinnande vatten i ca 20-30 sekunder.
Steg 2: Blötlägg fröna för att aktivera växtkraften.
Fröna behöver blötläggas för att de ska väckas till liv. Generellt räcker 12 timmars blötläggning men vissa sorter kräver 24 timmar. Om fröna inte blötläggs tar groddningen längre tid och risken är att många frön inte kommer gro.
Steg 3: Lägg fröna i en groddburk.
Det går att grodda i andra kärl också men med groddburken är det lätt att skölja och groddarna blir aldrig stående i vatten och surnar eftersom locket har ett finmaskigt nät och när du ställer den lutande med locket nedåt så rinner allt överskottsvatten av.
Steg 4: Vattna - Skölj groddarna innan de hunnit torka helt och låt vattnet rinna av.
Fyll groddburken med kallt vatten och skaka runt försiktigt, häll ut vattnet och upprepa 1-2 gånger. Ställ sedan groddburken i ställningen med locket nedåt så vattnet rinner ut. Vissa frön som raps, rödkål och broccoli är känsligare än andra och behöver ett mer exakt vattningsschema. Medan det inte gör så mycket om man missar en sköljning eller sköljer en gång för mycket med andra tåligare sorter som alfalfafrön, ärtor och linser.
Solljuset är en faktor som kommer påverka din groddning. Groddarna får en beskare smak om de odlas i solljus, särskilt groddar som exempelvis alfalfa som har en mild smak i grunden. Andra sorter med mer utpräglad smak påverkas inte lika mycket och groddas de bara i tre dagar spelar det ingen större roll. Odlas de i totalt mörker kommer de bli vitare och inte få gröna blad. Prova dig fram med solljuset för att se vad som fungerar bäst men ställ inte groddburken i direkt solljus då det kan bli för varmt och förruttnelseprocessen drar igång.
Steg 5: Skörda!
Groddning är perfekt för den otålige eftersom det går så snabbt, bara på några dagar kan du skörda och ha dina groddar på kvällsmackan. När änden på groddens svans börjar skrumpna kommer den inte växa mer och då är det dags att skörda. När de skördats ska de förvaras torrt i sluten förpackning i kylskåp. Ska de användas i smoothies eller i matlagning kan de dock frysas.
Hur odlar man skott?
Skotten är som tidigare nämnt nästa steg i groddningsprocessen så steg 1 och 2 för groddningen är samma för att odla skott. Börja alltså med att rengöra fröna och blötlägg dem sedan enligt instruktionerna för respektive frö.
Steg 3: Sprid ut fröna på odlingsytan och vattna.
Till skillnad från groddar får skotten möjlighet att rota sig, antingen i jord, på ett hushållspapper eller på en hampamatta för microgreens som jag kommer beskriva här. I det här läget ska då fibermattan läggas i vatten, krama igenom den så vattnet tränger in i fibrerna. Lägg mattan på en plan yta, typ bricka eller odlingslåda och sprid ut fröna jämnt fördelat över mattan. Täck med lock och spraya med vatten vid behov. När skotten rotat sig i fibermattan kan den med fördel lyftas upp och sköljas under rinnande vatten. Att odla på matta gör att fröna förses med lagom mängd fukt, inte för blött och inte för torrt.
En till skillnad mellan groddar och skott är att skotten vill ha solljus. Det är det som gör att de blir grönare och får större blad.
Steg 4: Skörda!
När skotten vuxit till sig skördas de genom att klippas eller nypas av längst ner på stammen. Skotten förvaras på samma sätt som groddarna, i sluten förpackning i kylskåp. Eller fryses för matlagning eller smoothies. Då hampamatta för microgreens enbart består av det naturliga materialet hampafiber återvinns den i matavfall/komposten.
Med dessa tips i bakhuvudet önskar jag dig lycka till med groddandet!
- Groddburk - köp
hampamatta för microgreens - 5pack
- Ekologiska alfalfafrön -köp
- Ekologiska rapsfrön -köp
- Ekologisk stor gråärt - köp
Köp Groddburk |