
Kemilektionen - vad är egentligen tvål?
Vad är egentligen tvål? Hur blir den till? Vad är förtvålning? pH-värdet? Vi har därför skapat en kort serie, kallad Kemilektionen, där vi kommer att berätta om den kemiska processen som sker när en hantverkstvål skapas. Läs det andra inlägget Kemilektionen - pH värdet om du vill fördjupa dig ännu mer.
För många är kemi kanske något man med tveksam entusiasm ägnade sig åt i grundskolan, för att därefter utan större vemod direkt lägga bakom sig. Vi har därför haft full förståelse då någon slutat lyssna när vi svävar iväg kring kemiska föreningar, joner och bindningar. Trots detta förutspår vi i kölvattnet av en alltmer medveten kundgrupps framfart, en återkomst även för detta till synes torra ämne.
För en tvålmakare är kemi en nödvändig och kanske till och med kär del av livet. Även om vi inte förväntar oss att alla våra kunder ska vilja börja koka sin egen tvål, så tror vi att grundläggande tvålkemi kan vara både tillgänglig och värdefull att få kläm på. För hur romantisk en Lavendeltvål än ser ut på badkarskanten, bleknar den rosaskimrande stunden snabbt om du en kvart efter avslutad tvätt känner dig torr och irriterad på huden. När du å andra sidan hemma i ditt eget badrum enkelt kan ge både hud och hår den kärlek de förtjänar, har plötsligt en liten del av vardagen blivit något att se fram emot. Ser du vad vi ser? Tvålkemi påverkar ditt liv.
Att rengöra något kanske kortfattat kan beskrivas som att först lösa upp smuts och fett, för att sedan torka eller skölja bort dessa med vatten. Denna process kan ske med hjälp av allt från olja och lera till mer konventionella produkter som duschcrème, schampo eller olika såpor och rengöringssprayer. Olika medel är olika starka, och har olika förmåga att få loss och forsla bort smutsen.
Ofta betyder effektiv smutsborttagning starka kemikalier som kommer med både varningstext och kostnader för kropp och natur. Milda medel upplevas både omständliga och ineffektiva, och att byta till dessa känns vissa kanske som en för stor omställning jämfört med vad man är van vid. Poängen med hantverkstvål är därför att skapa en produkt som kan vara både smidig och skonsam på samma gång. Vi tänkte göra ett försök att förklara hur det hänger ihop.
Kemiska processen och förtvålning
När man ska göra tvål på hantverksmässigt sätt behöver man olja (eller annat fett) och lut (natriumhydroxid). Den kemiska process som uppstår när man blandar dessa kallas förtvålning, och ger upphov till natriumsalt, och frigörandet av glycerin. Av dessa två kan man förenklat säga att natriumsaltet är inblandat i rengörandet och glycerinet i återfuktandet.
Natriumsaltet har den praktiska egenskapen att det attraherar både fett och vatten. När vi först gnuggar in tvål på huden, löser smutsen upp sig och fäster till den ände av natriumsaltet som gillar fett. När vi därefter sköljer oss, samlar flera molekyler av natriumsalt ihop sig i grupper med smuts-ändarna vända inåt (eftersom de gillar fett men inte vatten) och de vattenälskande ändarna utåt. Natriumsaltmolekylerna har nu bildat en boll med en vattenvänlig yta, och kan på så vis enkelt sköljas bort.
(Illustration + läs mer här; Hur funkar tensider)
Den här fiffiga egenskapen som vi drar nytta av när vi tvättar oss med till exempel tvål, har Natriumsaltet gemensamt med en grupp molekyler som kallas för tensider. Natriumsaltet är en mild och naturlig tensid, vilken kan användas utan att torka ut hud och hår. Det är dock stor skillnad på tensid och tensid, och andra tensider är starka kemikalier som gör skada, torkar ut och irriterar känsliga ekosystem. Skillnaderna dem emellan beror på laddningen av den vattenälskande änden, vilket styr hur tensiden påverkar till exempel vår hud. Många av de starkaste varianterna tillsätts och används idag i konventionella rengöringsprodukter av alla slag, för att göra dem mer effektiva.
(läs mer här; Vad skiljer en tensid från en annan?)
Till skillnad från de tensider som förekommer i vanliga tvålar och schampon, är Natriumsaltet alltså en mild, naturlig tensid som bildas under förtvålningen av oljorna. Denna komponent är unik för handgjord ekotvål, och gör att den blir lite mer effektiv som rengörare än andra no-poo-metoder som oljor eller leror. Men, hur mild och återfuktande tvålen är påverkas även av andra saker.
All typ av tvätt, även den med bara vatten, innebär vätskeförlust. Glycerin finns naturligt i huden, och verkar som ett skydd för att bevara fukt. Läckage av fukt uppstår dock när vi tvättar oss, då det naturliga, fuktbindande glycerinet i huden sköljs bort. När man gör hantverkstvål uppstår som vi beskrev tidigare just glycerin. Genom att behålla detta glycerin i tvålen, kan det komma kroppen tillgodo när vi sedan tvättar oss - vilket minskar läckaget av fukt.
En viktig komponent för tvålens kvalité är också att den är överfettad. Det betyder att tvålen innehåller så mycket oljor att inte allt förbrukas i förtvålningsprocessen. Överskottsfettet i tvålen hjälper huden att kapsla in fukt. Viktigt är också att använda ekologiska kallpressade oljor och fetter av hög kvalité, och att tvålen tillverkas genom en kallrörd process. På så sätt behandlas oljorna varsamt och kan behålla alla sina fina egenskaper. (läs mer här; Vad är riktig tvål?)
I vanliga tvålar, duschcremer och schampon har glycerinet tagits bort för att användas i andra kosmetiska produkter tex lotioner och läppstift. Oftast tillsätts också starka tensider vilka kan tränga ned i hudens yttersta lager och orsaka mer eller mindre skada (SLS tex). Sammantaget kan produkterna vi får med oss hem från butikerna vara riktigt uttorkande för huden. Och det som irriterar huden, irriterar ofta även det större ekosystemet.
Allt från oljor och glycerin, till naturligt natriumsalt och överfettning bidrar till att göra hantverkstvålen oändligt mycket mildare än industriell och flytande dito. Men för att kunna njuta av en riktigt bra och skonsam tvål behöver man knappast hålla koll på alla faktorer hit och dit. Är man den som kokar ihop det hela, kan å andra sidan ett visst kemiintresse vara avgörande. För mitt vad det är har något så enkelt som en liten tvål blivit ett steg på vägen till ett hållbart liv.
(Det är nog mest viktigt om man råkar vara den som ska röra ihop smeten. För lyckas man med konststycket att göra en riktigt bra och skonsam tvål, har man kanske också gjort det lite lättare att vara hållbar.)
Läs även